Onderzoek infraroodverwarming Duitse Overheid

ONDERZOEK INFRAROODVERWARMING VERSUS WARMTEPOMP

Er heeft onafhankelijk onderzoek naar infraroodverwarming door de Duitse Overheid plaats gevonden, van 2017 t/m 2019 , onder de naam Forschungsproject IR-Bau. Dit met als doel om te bepalen in hoeverre infraroodverwarming een duurzame en betaalbare oplossing is. Daarin werd op diverse vlakken een vergelijk gemaakt met de toepassing van een warmtepomp. Testen werden uitgevoerd met diverse merken infrarood paneel. Vijf van de zeven merken vielen af wegens gebrek aan kwaliteit.

 

Het onderzoek vond plaats in zowel een bewoond 4-laags appartementencomplex, als in 3 verschillende laboratorium ruimtes. Met de daaruit voortgekomen data zijn zeer gedetailleerde kostenberekeningen gemaakt. Het appartementencomplex, goed geïsoleerd en gebouwd in 2017.  bestaat uit 15 appartementen Deze variëren van 50 m² tot 120 m² . De basistemperatuur was overdag 20 °C en ’s nachts 17 graden °C.

2 CONCEPTEN

∗Energieconcept A omvatte het verwarmen met hoog-temperatuur infraroodpanelen die onder een hoek van 120 graden verwarmen en een elektrische boiler als warmwater voorziening.

 

∗Energieconcept B omvatte het verwarmen en voorzien in warm tapwater d.m.v. een lucht-water warmtepomp van het merk Buderus Logaplus, met een gemiddelde COP van 3.1 . Deze werd gecombineerd met een buffertank, radiatoren en vloerverwarming.

BELANGRIJKSTE CONCLUSIES

1- Infraroodverwarming gemiddeld  6%  per jaar voordeliger bij 1360 m².

Uit dit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de totale kosten (TCO) van de combi infraroodverwarming + boilervat (energieconcept A) 6% lager zijn dan die van de lucht-water warmtepomp (energieconcept B). Dit geldt voor een wooncomplex met een te verwarmen vloeroppervlak van 1360 m².

 

 

2- Infraroodverwarming gemiddeld voordeliger 15% per jaar bij 600 m².

Voor een wooncomplex met 600 m² te verwarmen vloeroppervlak wordt het voordeel voor de portemonnee nog groter. De combi infraroodverwarming + boilervat (energieconcept A) is maar liefst 15% goedkoper ten opzichte van de lucht-water warmtepomp (energieconcept B).

 

 

3- Infraroodverwarming gemiddeld  23%  per jaar voordeliger bij 200 m².

Voor een woning met een te verwarmen vloeroppervlak van 200 m² blijkt de combi infraroodverwarming + boilervat (energieconcept A) nóg interessanter te zijn dan de toepassing van een lucht-water warmtepomp (energieconcept B). Het financieel voordeel is hier zelfs al opgelopen tot 23%.

 

 

4- Co2 uitstoot kan nóg lager met infraroodverwarming

Vanaf ontwerp tot installatie is de Co2 uitstoot voor beide oplossingen ongeveer evenredig. De verschillen ontstaan ná ingebruikname. Bij toepassing van duurzaam/groen opgewekte stroom is de Co2 uitstoot van (energieconcept A) infraroodverwarming gemiddeld 35% lager dan die van de warmtepomp (energieconcept B). Dit heeft alles te maken met het gegeven dat infrarood panelen volledig onderhoudsvrij zijn. Er komt geen servicemonteur per auto om nieuwe onderdelen te plaatsen. 

Daarentegen, wordt er ná ingebruikname grijze stroom toegepast, is de Co2 uitstoot van (energieconcept A) infraroodverwarming 30% hoger dan die van (energieconcept B) warmtepomp.

 

 

5- Infraroodverwarming flexibel

Infraroodverwarming reageert snel op een wijziging van de gewenste temperatuur. En biedt de mogelijkheid om de temperatuur in ruimtes apart te regelen. Dit levert nog grotere kostenbesparingen op, volgens het onderzoek. Met water gevoerde vloerverwarming/warmtepomp is een constante temperatuur aan te bevelen.

 

 

6- Financiële middelen 

Omdat de aanvangsinvestering van infraroodpanelen lager is dan die van een warmtepomp, kan -in theorie- het restbedrag gebruikt worden om te investeren in het verhogen van het energielabel d.m.v. isolatiemaatregelen of zonnepanelen. Of elders ingezet worden, bijvoorbeeld in beleggingen. 

 

 

7- Kwaliteit

In dit onderzoek werden er 7 merken infraroodpaneel uitvoerig getest. Slechts 2 merken bleken het predicaat infraroodverwarming te verdienen Omdat deze het minimale vereiste niveau van 50% stralingswarmte wisten te bereiken, aan de voorzijde van het infraroodpaneel. Ook werd er in beginsel een test opstelling gedaan naar infrarood vloerverwarming, met één merk. Dit werd al snel stopgezet. Omdat er geen sprake was van stralingswarmte, maar van thermische geleidingswarmte.

 

Verder wordt er in dit onderzoek – dat gericht is op 50 jaar- van uit gegaan, dat infraroodpanelen + boilervat eenmalig vervangen dienen te worden. Een FirTec+ power panel is voorzien van elektronica dat tegen slijtage bestand is en gaat meerdere decennia mee. Misschien zelfs wel een halve eeuw. Het is dus nog even koffiedik kijken of de onderzoekers gelijk krijgen op dit punt.

 

99% van de fabrikanten van infraroodpanelen past carbon/koolstoflussen of een warmtespiraal toe, met vrij korte productgarantie. Klik hier voor meer informatie over de enorme kwaliteitsverschillen tussen merken infraroodpanelen.

 

N.B. Het betreft een zeer gedegen onderzoek van ruim 200 pagina’s. We vatten hier de belangrijkste conclusies samen. Op verzoek sturen we u het volledige onderzoek graag op.  reviews

 

Monumentaal plafond infrarood paneel
DIRECT BELLEN VOOR ADVIES